vineri, 21 martie 2014

Interviu: Despre Erasmus+, cu profesorul Elenuța Văsii

„Un program care îi ajută pe participanți să-și depășească limitele” 


Roxana Cotorogea
(clasa a IX-a, C.N. C-tin Cantacuzino)


Erasmus+ este noul program al Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport, care urmează să se deruleze în perioada 2014- 2020. Erasmus+ oferă oricărui cetățean european posibilitatea de a studia, de a se forma și de a câștiga experiență ca voluntar, în afara țării. Scopul programului este de a susține eforturile de modernizare a sistemelor de educație.

Elenuța Văsii, profesorul responsabil cu mediatizarea proiectului în interiorul Colegiului Național Constantin Cantacuzino, a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări legate de Erasmus+.

Rep: Cum putem caracteriza aceste proiect?

E.V.: Proiectul funcționează după următorul citat: „Bani pentru proiecte... Nu proiecte pe bani!”. Erasmus+ se bazează pe impact. Există o strategie în spatele acestor experiențe prin care participantul este condus către o parte a sa necunoscută. Consider, ca și cadru didactic, că în fiecare elev zace mai mult decât se lasă văzut. Într-adevăr, fiecare își cunoaște limitele, dar acestea pot fi doborâte. A fost demonstrat că te poți alege cu ceva nou în fiecare zi, tot ce îți trebuie este voința.
entru bani!”.



Rep: În ce constă experiența de voluntar pe care o dobândesc participanții la acest proiect?

E.V.: Erasmus+ este structurat în trei etape: pregătirea - care constă în selectarea participanților și mobilizarea acestora lingvistic și intelectual; punerea în practică - organizarea activităților propriu-zise și activitățile de continuare - evaluarea, recunoașterea formală și utilizarea rezultatelor.

Rep: Cui îi este adresat proiectul?

E.V.: Erasmus+ urmărește atât dezvoltarea personală cât și cea profesională. A cui? A profesorilor, a studenților, a tinerilor dar și a adulților, a voluntarilor etc. În acest proiect iau parte deopotrivă școli, licee, companii, grupuri informale, prin solicitarea de finanțare pentru proiecte sau parteneriate de tot felul.

Termenul limită de depunere a proiectelor în cadrul Erasmus+ este 24 martie a.c.. Programul oferă, anul acesta, burse pentru 120.000 de români care doresc să studieze sau să urmeze cursuri de formare ori voluntariat în străinătate, țara noastră urmând să primească în acest scop peste 50 de milioane de Euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu